午夜格古洛 发表于 2007-5-3 01:46

爆笑广东话!你实有听过!

<P>正宗潮州菜…正宗潮州菜…
客人:"伙計, 有咩好介紹呀?!"
伙計:〝食老鼠拼盤啦,有老鼠蛋、老鼠腸、老鼠豬耳,但冇老鼠鵝〞( 老鼠:滷水)</P>
<P>無牌熟食…
小販:"好拎而蛋、牛演、支肉演呀〞(好靚魚蛋、牛丸、豬肉丸)</P>
<P>深圳麥當勞 …
港客:〝唔該一個豬柳漢堡。"
店員:〝要蛋呀。〞
港客:〝唔要蛋喇唔該!〞
店員好勞氣:〝你要蛋喎!〞
港客開始?憎:〝我唔要蛋喇,我淨係要豬柳漢堡咋!〞
店員更加勞氣:〝要蛋一蛋呀,要蛋十分钟呀.〞(蛋:等)</P>
<P>入境處…
遊客:"要睇新款證定畜牲證呀?" (身份證定出生證?)</P>
<P>巴士站 …
遊客:〝Sen山唔該,請問你有冇生痔瘡呀? (有冇散紙唱)</P>
<P>街道上…
遊客 : [請問侏儒村係邊?] (G2000)</P>
<P>服裝店…
遊客問:"條褲有冇隊架?"
&gt;然後摸下條褲:"噢!冇隊o架?!咁唔要囉。" (冇袋)</P>
<P>數碼通…
遊客 : [呢個管睇到雷電嗎? ] &gt; 售貨員 : [唔會, 好安全架…] &gt; 遊客 : [無雷電顯示功
能嗎?!] (來電顯示)
售貨員 :[手機唔駛用避雷針的 ~]
遊客 :[咁我部手機可唔可以出煙先? ] (trade in)</P>
<P>豐澤電器 …
A遊客:〝請問呢部電視機有冇電視框呀?〞(Discount)
售貨員:〝當然有啦。〞
A遊客:〝咁電視框幾多錢呀?"
售貨員:"唔好意思要成架買,冇得要個電視框架〞
B遊客:"請問忍忍支係ben? 另外呢度有冇死守間?〞﹝影印機、洗手間﹞</P>
<P>髮型屋…
髮型師:[小姐想點剪呀?]
小姐:[師父,同我剪得多神似D !]
髮型師:[ 己經好神似嫁喇喎?!]
小姐:[唔係神似,係要有神似! !] (要有層次 )
髮型師:[小姐想做D咩顏色呀?]
小姐:[我想做好似森林咁0既色! ] (深藍色)
髮型師:[森林? ]
小姐:[係呀~]
髮型師:[小姐吹頭喇,想點吹呀?]
小姐:[同我推返個言得啦! !] (吹返個形 )       </P>

卓月 发表于 2007-5-4 10:55

<P>\</P><P>好搞笑啊~~~~特别昵个:遊客:〝Sen山唔該,請問你有冇生痔瘡呀?</P><P>洛洛响边问甘多好野噶</P>

午夜格古洛 发表于 2007-5-4 11:13

哈哈,唔知边个既Q空间里头,搞野哩??

不再是天使 发表于 2007-5-7 20:20

果然系几搞笑啊,都系D人讲广州话嘅音5正姐~

a1a1a120 发表于 2007-6-26 14:07

系好搞笑~不过5看解释真系好难看得明!

SS5GOKU 发表于 2007-7-6 22:14

超级达而特, 发表于 2007-7-14 16:19

<P>看是不够过瘾的,能听他说出来的才好,我有广东笑话网址,大家要听吗/</P>

水幽儿 发表于 2007-7-30 19:56

<P>好好笑,笑死偶啦,我转到QQ空间了</P>

五星红猪 发表于 2007-7-30 22:50

<P></P><P>喜几好笑</P>

午夜格古洛 发表于 2007-7-30 23:01

<B>以下是引用<I>超级达而特,</I>在2007-7-14 16:19:33的发言:</B>

<P>看是不够过瘾的,能听他说出来的才好,我有广东笑话网址,大家要听吗/</P>
<P>要!!梗要啦 111</P>

最强の格古洛 发表于 2007-8-5 09:35

<P>~~~~</P><P>高手高手 佩服佩服阴茎阴茎(钦敬钦敬)</P>

寻找潭颖 发表于 2007-8-7 09:27

狂汗。。

<B>以下是引用<I>最强の格古洛</I>在2007-8-5 9:35:48的发言:</B>

<P>~~~~</P>
<P>高手高手 佩服佩服阴茎阴茎(钦敬钦敬)</P>

超级短笛儿 发表于 2007-10-1 12:54

真系好搞笑啊.但系吾系个个都好搞笑.楼主努力点啦....别怪不不打广东话,实在是好难打.原谅哦

三流战士 发表于 2007-10-12 20:22

<P>汗,,楼上的觉得难听,,,</P><P>话说真得很搞笑呵,,地一个貌似是潮洲,\汕头的话吧,,</P>

超级布罗利··· 发表于 2007-10-19 21:26

就是因为语言不通,所以会闹出很多笑话。

mandyson 发表于 2007-10-22 11:48

哈哈,好搞笑喔。

wuduanjun 发表于 2007-12-8 22:37

[未评]

MYGOD我无语了

瞬间转移 发表于 2007-12-22 09:47

有趣有趣,搞笑搞笑,广东话的字太难打,还是普通话好

wolfjack 发表于 2007-12-30 11:45

<P>潮州话系口甘既拉!不过真系几搞笑,我就系广东中山人,伟人故里啊呵呵</P><P>另回18楼,我地Q群都系用白话</P><P></P>

龙族.Sayan.相印 发表于 2009-2-4 23:44

粤剧太好玩了,我要学学看啊
页: [1] 2
查看完整版本: 爆笑广东话!你实有听过!